Lyckat byte av bransch för Leo

Leo Stenberg började som hyvlare på WB Trä i december 2021 efter att ha jobbat som byggnadsarbetare åt Malå Plåt och Rekab i Skellefteå i totalt nio år. Klivet över till en annan bransch blev ett lyft.
– Som byggnadsarbetare satte jag in fönstren, nu tillverkar jag dem. Jag trivs jättebra, trevliga kollegor och ett varierat jobb med specialkörningar hela tiden, berättar han.

Leo Stenberg kommer ursprungligen från Malå, men har bott i Skellefteå i flera år. För fyra år sedan förde kärleken honom till byn Risåtjärn, en mil från Burträsk. Där bor han med sin sambo och sin dotter, som föddes i september 2020.

När tjänsten som hyvlare på WB Trä dök upp var det perfekt tajming för Leo på flera olika sätt.

– Jag var sugen på att prova något nytt. Och att det är i Burträsk passar mig perfekt eftersom jag får närmare jobbet och mer tid över till familjen, något som känns fint inte minst för att vår dotter är så liten.

Grundlig upplärning
Leo klev in på WB Trä för första gången den 12 december 2021 och första månaden hade han en rutinerad medarbetare med sig som lärde honom hyvelmaskinen.

– Det kändes direkt att WB Trä är noga med upplärning och jag fick lära mig maskinen grundligt med kunnig assistans. Nu är jag självgående på hyveln och ska snart även lära mig fräsen och enkeltappen, som är ändstationen för bitarna till karmar. Jag uppskattar verkligen möjligheten att få utveckla mina kunskaper.

Enbart specialkörningar
När han jämför sitt nya jobb med det som byggnadsarbetare konstaterar han att det är mindre fysiskt och att han slipper jobba utomhus vintertid, vilket han tycker är skönt.

– Det är inspirerande att vara nära produktionen, att få se hela vägen hur en produkt blir till. Det är också ett omväxlande och spännande arbete med specialkörningar hela tiden, så det blir aldrig monotont. Jag kör två-tre karmar sedan måste jag byta i maskinen.

Rent och fräscht
Leo blev förvånad över hur rent och fräscht allt var på WB Trä, han hade till exempel väntat sig mer sågspån på golvet.

– Jag är ju van vid rätt mycket byggdamm från byggbranschen och trodde att ett snickeri också kunde vara rätt stökigt. Men där hade jag fel. Så är det inte alls på WB Trä.

Han är glad över hur väl mottagen han blivit på sin nya arbetsplats. Alla är som han uttrycker det på sitt särpräglade vis, ”surrsamma”.

– Det sociala är ju viktigt. Och jag har jättebra kollegor. Det är bra stämning, både när vi jobbar och när vi fikar och lunchar. Jag tycker också att det känns att alla är stolta över vad vi gör på WB Trä, det är ju ett riktigt hantverk vi håller på med. Och det vi tillverkar finns på många fina byggnader runt om i Sverige.