Trappa och fönsterpartier till flyktingläger i Kenya

WB Trä har levererat en trappa och fönsterpartier till en samlingslokal i ett av världens största flyktingläger i Kakuma, Kenya. Bakom projektet stod Arvet, som specialiserat sig på byggnader i trä. Beställare var UN Habitat, FN:s program för boende- och bebyggelsefrågor. – Ett roligt och annorlunda uppdrag, säger Mattias Jonsson, vd på WB Trä. 

WB Trä har tidigare arbetat med Arvet, bland annat i det omtalade projektet Strandparken i Stockholm där Arvet ansvarat för att bygga en av världens högsta byggnader helt i trä.
– Arvet är ett intressant och visionärt företag som vill förändra byggindustrin globalt och få länder att börja återplantera sina skogar så att alla kan använda byggmaterial som går att odla, säger Mattias Jonsson.

Inspirerande

Arvet hade det övergripande ansvaret för att skapa och skänka ”det lilla stadshuset”, en samlingslokal, till Kakuma. Huset är tillverkat i KL-trä (korslimmat trä). Petra Gripp Studio ritade huset, Ramboll Sverige konstruerade det så att det skulle kunna monteras smidigt och för själva produktionen av huset svarade Setra Group.

WB Träs bidrag var att tillverka en invändig trappa och fönsterpartier.
– Utöver att det kändes inspirerande för oss att bidra i ett så meningsfullt projekt är det också kul att våra produkter nu finns i Kenya, säger Mattias Jonsson.

Förnybart material

Samlingslokalen monterades av människor som bor i flyktinglägret. Det och att byggnadsmaterialet är förnybart var viktiga delar i processen. Förutom att ge människorna i flyktinglägret en värdefull samlingsplats vill Arvet med projektet, tillsammans med FN, uppmärksamma hur viktigt det är för planetens överlevnad med en omställning till förnybara byggnadsmaterial.

Om Kenya börjar återplantera de skogar de en gång haft och utbildar människor inom skogsbruk för att sedan använda träet till att bygga sina framtida städer, så är de på god väg att uppfylla alla de 17 mål som finns i FN:s Sustainable Development Goals. Bland de 17 målen finns till exempel att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen.

Fakta

Flyktinglägret Kakuma i nordöstra Kenya byggdes 1992 med stöd av UNHCR – FN:s flyktingorgan – för att skydda barn som flydde från inbördeskriget i Sudan. När inbördeskriget i Sydsudan bröt ut 2013 påbörjade UNHCR en utbyggnad av lägret. 2015 stod fyra byar klara för flyktingar att flytta till. Idag bor mer än 185 000 flyktingar och asylsökande i Kakuma.

Läs mer om projektet här.