Ren magi att uppleva ljuset från det stora Giljotinfönstret!

”Att sitta vid köksbordet och uppleva ljuset från Giljotinfönstret – det är ren magi!” Så skrev Maria Block, arkitektkontoret Blockark, i ett mail till Mattias Jonsson, vd på WB Trä.

Maria bor i en av de 60 hyreslägenheterna i bostadshuset på östra Södermalm som uppfördes 1936-37 och som idag klassas som blå enligt Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificering. En blåklassad fastighet innebär att det har det högsta kultur- och historiska värdet. En historia som ska bevaras. Man får inte renovera hur som helst.

– Som arkitekt spanade jag in huset långt innan jag flyttade in, berättar hon. Varje gång jag cyklade förbi kände jag hur häftigt jag tyckte huset var. Under 80-talet byttes dock originalfönstren ut från Giljontinfönster till tunga och klumpiga konstruktioner vilket inte var så lyckat. När fastigheten skulle totalrenoveras blev jag så glad över att det beslutades att återställa till ursprungstypen av fönster.

Bild: Maria Block

2020 inleddes den omfattande renoveringen under ledning av arkitektbyrån Krupinski/Krupinska Arkitekter. WB Trä levererade sammanlagt 62 Giljotinfönster, 60 stycken målade Giljotinfönster till lägenheterna och 2 stycken Giljotinfönster i Teak till Caféet.

– Det är sällan man ser en sådan hög klass på renovering, säger Maria. Arkitekturen är helt återskapad inte minst när det gäller köksinredningen och fönstren – så fina! Nu råkar jag ju bara bo här men tyckte ändå det var viktigt att lyfta WB Trä och deras fantastiska leverans av dessa stora, men ändå lätthanterliga, Giljotinfönster. Därför skickade jag mailet.

Arkitektkontoret Blockark jobbar med trähus och ekologisk inriktning, och hittills ofta mot nyproduktion. Inom arkitektkåren är WB Trä kända för att hålla hög kvalitet, säger hon. Duktiga på att göra speciallösningar inom trä och vi är många arkitekter som gärna jobbar ihop med dem för att få ett lyckat resultat.

Läs mer om projektet Tegelslagaren här (https://www.wbtra.se/projekt/tegelslagaren/)