Tidstypiska fönster lyfter fasaden för H&M:s flaggbutik

Det handlar om kvarteret Herrnhutaren i centrala Göteborg där nya butiks- och kontorslokaler skapats innanför en äldre fasad som till stora delar bevaras. Här har bland annat H&M skapat en flaggskeppsbutik i moderna lokaler.

Henrik Ogstedt, Bebyggelseantikvarie, har haft en viktig roll för att säkra projektets ”bevarandekrav”. Det innebär att stora delar av fasaden ska bevaras och den moderna tillbyggnaden av ny fasad måste utföras i samma stil som den befintliga arkitekturen.

– Det har varit ett mycket komplicerat projekt där fönstren utgjort en stor del, säger Henrik. Här var det viktigt att skapa traditionella fönster med utseende från sent 1800-tal men med moderna krav på isolering och personsäkerhet.

Projektet Herrnhutaren är idag delvis klart. Man har rivit tre gamla byggnader och byggt en ny med bevarande fasader mot Kungsgatan där H&M öppnat sin butik. Det som återstår är inflyttning i kontorslokalerna.

– Vi tillverkade och levererade tidstypiska fönster där flertalet var kopplade fönster i Furu, säger Mattias Jonsson, vd WB Trä. Många fönster var utåtgående förutom ett par valvformade gavelfönster som blev inåtgående. För att få fram känslan av 1800-talsfönster fick utsidan ett sista penselstruket ytbehandlingsvarv vilket gav ett penselmålat utseende. Det här var ett riktigt trevligt projekt!

Båda är överens om att Herrnhutaren, trots utmaningarna, blev riktigt lyckat.

–  Den dialog vi haft kring anpassningar och lösningar är en viktig faktor för att nå det lyckade slutresultatet och jag är mycket positivt överraskad över fönstren. Både i utförandet och kvalitén både på snickeri och måleri. Riktigt fint! Fönstren lyfter verkligen fasaderna. Jag kommer att kontakta WB Trä när det blir andra fönsterprojekt då de visat att de kan leverera när det handlar om komplicerade antikvariska sammanhang, säger Henrik.

Läs mer om projektet Herrnhutaren här (https://www.wbtra.se/projekt/herrnhutaren/)