Specialfönster till klassisk Stockholmsbyggnad

WB Trä har levererat 22 giljotinfönster till renoveringen av den k-märkta byggnaden Tegelslagaren 12 på Södermalm i Stockholm.

– Vi är jättenöjda med resultatet. WB Trä är ett av få snickerier i Sverige som kan göra den här ovanliga fönstertypen, säger Helena Andersson, arkitekt på Krupinski/Krupinska Arkitekter.

Tegelslagaren 12 är ett bostadshus på östra Södermalm som uppfördes 1936-37. Byggnaden – som innefattar 60 bostäder och flera butiker – klassas som blå enligt Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificering. Det innebär ”fastighet med bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde”. 2020 inleddes en omfattande renovering av det välkända huset.

– Det känns jättekul att vårt kunnande efterfrågas i ett sådant här prestigeprojekt, säger Mattias Jonsson, vd på WB Trä.

Giljotinfönster från fabriken i Burträsk.

När Krupinski/Krupinska Arkitekter, som ansvariga arkitekter för renoveringen, började planera för arbetet såg de i gamla ritningar att det fram till sent 1970-tal funnits ett antal giljotinfönster i byggnaden. Giljotinfönster är en typ av liggande skjutfönster som öppnas genom att dess nedre hälft skjuts upp förbi den övre. De är i dag vanliga i bland annat Storbritannien, men ses numera inte så ofta i Sverige.

– Vi ville av kulturhistoriska, arkitektoniska och estetiska skäl återskapa originaldetaljerna i huset. När vi började fråga runt om vilka som tillverkar giljotinfönster i Sverige hamnade vi hos WB Trä. En stor fördel var att de installerat giljotinfönster tidigare i ett par restauranger i Stockholm, så att vi kunde titta på dem, berättar Helena Andersson.

När de 22 första giljotinfönstren nu är installerade på Tegelslagaren – i 20 lägenheter och ett café – är hon mycket nöjd.

– Giljotinfönster kostar lite mer, men upplevelsevärdet ökar väsentligt. Det är mäktiga fönster, som gör sig fantastiskt bra i det anrika huset. WB Trä har under hela processen varit väldigt noggranna och måna om att det ska bli bra. De ringer hellre en gång för mycket för att försäkra sig om att allt är till belåtenhet. När jag ser resultatet av deras arbete på Tegelslagaren förstår jag att de anlitas över hela Sverige.

Totalt ska WB Trä leverera 62 giljotinfönster till Tegelslagaren.

 

 

Bild från ett montage av ett giljotinfönster på översta våningen i en av lägenheterna. BILD: Krupinski/Krupinska Arkitekter
Café på bottenvåningen. BILD: Krupinski/Krupinska Arkitekter
Färdigmonterat giljotinfönster i lägenhet. BILD: Krupinski/Krupinska Arkitekter
BILD: Krupinski/Krupinska Arkitekter